Wiosenna sałatka ze szpinakiem

SKŁADNIKI:

  • 2 łyżeczki soku z cytryny    
  • szczypta soli i pieprzu         
  • 1 szklanka szpinaku
  • 1 sałata lodowa
  • 1 ogórek surowy
  • 1 cebula        
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • 20 dkg piersi kurczaka
  • 0.5 szklanki czarnych oliwek         

PRZYGOTOWANIE:

1)    Sałatę lodową skroić do miski.

2)    Do sałaty dodać pokrojonego w pół talarki, obranego ze skórki, świeżego ogórka i cebulę.

3)    Dodać czarne oliwki przekrojone na połówki lub ćwiartki i kurczaka lekko podsmażonego na patelni.

4)    Świeże listki szpinaku umyć i osuszyć na ręczniku papierowym, po czym porwać je na mniejsze kawałki do sałatki.

5)    Przed podaniem polać sałatkę sosem vinegret: 3 łyżki oliwy wymieszać z łyżką musztardy, dodać kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz.

6)    Delikatnie wymieszać. Spożywać od razu.