Świąteczne Pierniczki

Przepis na świąteczne pierniczki

Składniki:

280 g mąki owsianej (2,5 szklanki)

75 g oleju kokosowego (3 łyżki)

100 g miodu (4 łyżki)

40 g masła orzechowego (2 łyżki)

jajko

20 g przyprawy do piernika (2 łyżki)

10 g kakao (1 łyżka)

5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)

5 g sody oczyszczonej (1 łyżeczka)

 

1. Miód i olej kokosowy rozpuść w rondelku.

2.Wszystkie składniki umieść w misce i ugnieć ciasto.

3.Deskę posyp odrobiną mąki owsianej i podziel ciasto na 4 części.

4. Każdą z części rozwałkuj na grubość około 5 mm i za pomocą szklanki bądź foremek wycinaj ciastka.

5.Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6.Ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Pierniczki należy cały czas obserwować. Kiedy lekko się zarumienią, wyjmij je z piekarnika.