Wegańskie dyniowe placuszki

Wegańskie dyniowe placuszki

Składniki: 

• 1/2 szklanki mąki pszennej

• 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

• 1 łyżeczka cynamonu

• 1/2 łyżeczki imbiru

• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

• 1/2 łyżeczki sody

• 1/2 łyżeczki soli

• 1 szklanka mleka (można użyć mleko sojowe) + 1 łyżka octu (dodałam ocet winny jabłkowy)

• 1/4 szklanki puree z dyni*

• 2 łyżki oleju

• olej do smażenia 

 

 

Przygotowanie: 

 

Do mleka dodać ocet, wymieszać i odstawić na bok do czasu, aż mleko zetnie się na maślankę. W międzyczasie w dużej misce połączyć wszystkie suche składniki. Ścięte mleko wymieszać z dyniowym puree oraz olejem, następnie do mokrych składników wsypać suche i wszystko dokładnie wymieszać przy pomocy trzepaczki na gładkie ciasto. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z pestek winogron, nakładać łyżką nieduże kleksy ciasta i smażyć na złoto z obydwu stron. Jeść z ulubionym słodkim syropem albo łyżką dżemu (dobre na ciepło i na zimno).

*Jak zrobić purée z dyni: dynię należy przekroić na pół, następnie położyć na blasze piekarnika skórą do dołu i piec w skorupie w 200 stopniach przez około godzinę lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Następnie usunąć pestki, a potem wydłubać łyżką miąższ z dyni i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Można zużyć od razu, a można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku i wykorzystać na przykład do koktajlu z dynią lub do dyniowych placuszków.