Przedszkole nr 105 "Wesoła Stopiątka"
ul. Kochanowskiego 10
01-864 Warszawa
tel. 22 633 01 19
Ciastka "Grzybki" - sposób na jesienny deser
SKŁADNIKI:
Składniki na ciasto – nóżki: 200 g mąki 80 g orzechów włoskich, zmielonych 60 g cukru 70 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto – kapelusze: 400 g mąki 75 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę: Czekolada gorzka 1 łyżka masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Orzechy włoskie zmiel na drobną masę. Możesz zrobić to przy pomocy blendera, tłuczka lub dobrze posiekać nożem. Do dużej miski dodaj jajko, cukier oraz miękkie masło i rozetrzyj. Następnie dodaj proszek do pieczenia, zmielone orzechy oraz mąkę. Połącz składniki i zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Przygotuj drugie ciasto. Do miski wbij jajko oraz dodaj żółtko. Dosyp również cukier, miękkie masło i rozetrzyj składniki. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia. Wyrób ciasto i schładzaj również przez 30 minut. Z ciemnego ciasta uformuj nóżki i wstaw do piekarnika na 15 minut. Urządzenie powinno być rozgrzane do 180 stopni Celsjusza. Z jasnego ciasta uformuj kapelusze- kawałki masy formuj w kulki i spłaszczaj. Piecz tak samo jak nóżki- 15 minut w 180 stopniach Celsjusza. W upieczonych kapeluszach zrób wgłębienie od dołu przy pomocy palca lub łyżki. Końcówkę nóżki zanurz w roztopionej czekoladzie z łyżką masła i przymocuj do wgłębienia w kapeluszu. Odstaw do wystudzenia. Gdy masa zastygnie- zanurz kapelusze w czekoladzie. Zerknij na filmiktam dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić. Nasze proste i pyszne ciasteczka grzybki są już gotowe. Gwarantujemy, że błyskawicznie znikną z koszyka. Smacznego!