Bezglutenowe muffinki jaglane z bananami

4 MAJA – DZIEŃ PIEKARZA

 

BEZGLUTENOWE MUFFINKI JAGLANE Z BANANAMI

SKŁADNIKI:

1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej,

1/2 szklanki wody,

1/2 szklanki mleka,

2 łyżki rodzynek,

3/4 szklanki mąki ryżowej (orkiszowej, jeśli nie zależy Ci, by babeczki były bezglutenowe),

2 jajka (osobno białka i żółtka),

2 małe, dojrzałe banany,

1/3 szklanki oleju rzepakowego,

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/3 łyżeczki cynamonu,

1 łyżka amarantusa ekspandowanego

WYKONANIE:

Surową kaszę przesyp na sitko i przelej wrzątkiem. W małym rondelku połącz wodę z mlekiem i doprowadź do wrzenia. Dodaj rodzynki oraz kaszę, zmniejsz ogień i ugotuj pod przykryciem przez 20minut, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kaszę możesz ugotować dzień wcześniej np. wieczorem, a babeczki dokończyć rano.

Piekarnik nastaw na 190’C z termoobiegiem. Uszykuj foremki do pieczenia muffinek.

Białka ubij  na sztywną pianę. Do dużej miski przełóż ugotowaną, zimną kaszkę z rodzynkami, dwa banany (rozgnieć je widelcem), żółtka jajek, olej, a następnie całość zmiksuj za pomocą miksera. Dodaj mąkę, cynamon, sodę oraz proszek i ponownie krótko wymieszaj. Teraz dodaj ubite białka i miksuj wszystko jeszcze kilkanaście sekund, aż składniki połączą się.

Nakładaj ciasto do foremek, do 3/4 ich wysokości, a następnie każdą babeczkę posyp niewielką ilością amarantusa ekspandowanego. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez 20 minut.

SMACZNEGO!