"Ciasto pełne jabłek"
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki oleju
- 5 dużych jabłek
- pół szklanki jogurtu
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- można dodać szklankę orzechów włoskich
Przygotowanie:
Do sporej miski wbij jajka. Dodaj cukier i miksuj całość chwilę. Połowę szklanki wypełnij
jogurtem naturalnym. Do pełna zaś dolej olej. Całość wlej do miski z jajkami. Dodaj również
mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Całość miksuj dwie minuty.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę . Jabłka i orzechy wmieszaj w ciasto. Nie przestrasz się, gdy wyda
Ci się, że jabłek wyszło bardzo dużo... ciasto pięknie się uda.
Ciasto wyłóż do formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz około 50 minut do "suchego patyczka", na
środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni