Sernik z musem śliwkowym

Sernik z musem śliwkowym

Spód: • 250 g ciasteczek kruchych kakaowych • 1 łyżeczka cynamonu • 3 łyżki masła Masa serowa: • 1 kg zmielonego twarogu sernikowego (może być gotowy) • 1 i 1/2 szklanki cukru • 3 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej • 5 jajek • skórka starta z 1 pomarańczy Mus śliwkowy: • 800 g śliwek węgierek (świeżych lub mrożonych) • 1 cukier wanilinowy • 10 g żelatyny w proszku (1 pełna łyżka stołowa) • 5-6 łyżek likieru amaretto (lub woda) • 600 g śmietanki kremówki 30% (długo schładzanej) • 2/3 szklanki cukru pudru Dekoracja: • uprażone obrane orzechy laskowe • np. posypka z kakao + cukru pudru (np. z brązowego cukru) i cynamonu lub polać roztopioną ciemną czekoladą tworząc fantazyjne wzorki

Przygotowanie:

Spód: Rozdrobnić na proszek ciasteczka, wymieszać z cynamonem i roztopionym masłem, wyłożyć na spód formy o wymiarach 25 x 36 cm (np. z odpinaną obręczą), uklepać.

Masa serowa:

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Do dużej miski włożyć ser, dodać cukier i mąkę, zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku za każdym razem miksując na średnich obrotach miksera po około 15 sekund po każdym jajku. Dodać skórkę z pomarańczy, zmiksować.
  • Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temp. do 120 stopni C i piec sernik przez 30 minut, po tym czasie powinien być już ścięty. Wyjąć i ostudzić.

Mus śliwkowy:

  • Śliwki świeże pokroić na połówki i wypestkować. Śliwki mrożone rozmrozić. Połowę śliwek ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Resztę śliwek zmiksować blenderem na mus, połączyć z upieczonymi śliwkami i cukrem wanilinowym. Do garnuszka wlać likier amaretto, dodać żelatynę i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Następnie delikatnie, na małym ogniu podgrzewać żelatynę ciągle mieszając i uważając aby jej nie zagotować. Następnie dodawać po łyżce zmiksowane śliwki (dodać ok. 4-6 łyżek musu śliwkowego) za każdym razem mieszając. Żelatynę przelać do reszty musu i wymieszać.
  • W zimnej metalowej misce ubić śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru na sztywną pianę (ubijać na małych obrotach miksera, później zwiększyć do średnich). Do śmietany dodać śliwki i zmiksować, wyłożyć na masę serową. Wstawić do lodówki na około 3 godziny lub do czasu aż mus zesztywnieje.

Dekoracja: Położyć uprażone orzechy laskowe (np. po 1 orzechu na 1 kosteczkę ciasta) oraz posypać przez sitko kakao zmiksowane w młynku do kawy z cynamonem i cukrem brązowym. Lub polać fantazyjnie polewą czekoladową.

 

Przepis pochodzi ze strony:   www.kwestiasmaku.com

Naprawdę jest przepyszny